Tip 1: De handleiding van het leven
Nu je de keuze hebt gemaakt om Jezus te volgen is het de bedoeling om te groeien in geloof, om meer over God en Zijn wil voor jou te kennen, maar ook om Zijn beloften aan jou te weten te komen. Als je daar niet mee bezig wil zijn is de kans reëel dat je je geloof zal verliezen, met alle gevolgen vandien. De beste manier om achter dit alles te komen is door het lezen van de Bijbel, de "handleiding van het leven". In de Bijbel staat namelijk dat geloof komt door het horen van het Woord (Romeinen 10:17). Wil je dus groeien in geloof moet je de Bijbel lezen. Het is een boeiend en erg interessant boek!
“In de Bijbel staat dat geloof komt door het horen van het Woord (zie Romeinen 10:17). Wil je dus groeien in geloof moet je de Bijbel lezen.”
Hoewel er online gratis mogelijkheden zijn om de Bijbel te lezen (wat fantastisch is) raad ik aan een fysieke versie aan te schaffen. De online versies zijn goed ter ondersteuning (als je bijvoorbeeld snel iets wil opzoeken).
Welke Bijbel lees je best?
Er zijn verschillende Nederlandse Bijbelvertalingen: “Het Boek” (HTB/HB), de “Herziene Statenvertaling” (HSV), “Nederlands Bijbelgenootschap” (NBG), enz... Het verschil ligt hem in het feit dat de ene vertaling geschreven is in makkelijker te begrijpen Nederlands dan de andere en dat de ene vertaling dichter ligt bij de grondtekst dan de andere. Zo verkiezen "meer ervaren" christenen vaker de moeilijkere Bijbelvertalingen omdat deze dichter bij de oorspronkelijke Griekse en Hebreeuwse teksten zouden liggen. Maar ik vind het persoonlijk vooral belangrijk te begrijpen wat je leest. Het heeft geen zin een moeilijke vertaling te lezen en de helft ervan niet te begrijpen, zeker als "jong" christen. Dan haak je misschien af en dat kan zeker niet de bedoeling zijn. Daarom raad ik “Het Boek” (32,50 EUR) aan of “Het Nieuwe Leven” (roodletterbijbel). (82,50 EUR). Deze zijn geschreven in makkelijk Nederlands. Beide vertalingen zijn hetzelfde maar in Het Nieuwe Leven vind je extra randuitleg bij de Bijbelteksten, alsook landkaarten, verwijzingen en persoonsbeschrijvingen. Dat kan erg van pas komen voor wie zich graag wat meer verdiept of het zich graag wat visueler wil voorstellen. Hij is duurder dan andere Bijbels maar denk eraan dat deze, als je er goed zorg voor draagt, een leven lang kan meegaan. Een goedkoper en ook goed alternatief is de “Roodletterbijbel – Roodletter Startersbijbel” (27,50 EUR). Is je budget erg beperkt kan je kiezen voor "LEVENSECHT, Nieuw Testament" (3,25 EUR + verzending). Dat is dan wel enkel het Nieuwe Testament. Misschien heb je nog een "Willibrord" Bijbel liggen van op school. Ik raad echter af deze te lezen want dat is een katholieke "aangepaste" Bijbel.
Dagelijks lezen
Nu je een Bijbel hebt is het de bedoeling er dagelijks een stukje in te lezen, je dagelijks geestelijk te voeden. Verlang er elke dag naar om meer over Gods Woord te weten te komen! Ik raad aan te beginnen met het Nieuwe Testament en dit eerst minstens één keer te herlezen alvorens aan het Oude Testament te beginnen. Een belangrijke tip is het lezen met de hulp van een Bijbel leesplan. Zo een leesplan begeleidt je in het lezen van de teksten voor die dag zodat je een leidraad hebt. Een leesplan werkt ook motiverend. Je zou kunnen starten met het leesplan “Het Nieuwe Testament in 90 dagen”. Elke dag lees je dan ongeveer een kwartiertje over een drietal hoofdstukken (een hoofdstuk is één tot enkele pagina’s). Je zou dit plan een of twee keer kunnen hervatten om daarna een leesplan van het Oude Testament (of van de hele Bijbel) te starten. Is het eens niet gelukt een dag te lezen? Geen nood, haal het gewoon terug in.
Comments